Çarsamba 8 Şubat 2012 - 21:16

الأربعاء ١٦ ربيع الأول ١٤٣٣

چهارشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۰ - ۲۲:۴۶

Kullanıcı adı:

Åžifre :

Şifremi Hatırla
Åžifremi unuttum   aktivasyon
Üye ol
    

Yüce Allah'ın Yaratıcılığı

 

Kur'ân-ı Kerim'deki birçok ayet, yüce Allah'ın yaratıcılığına ve yoktan var ettiÄŸine delâlet eder. ÖrneÄŸin, "Her ÅŸeyin yaratıcısıdır."[1]  "Allah'ın dışında da bir baÅŸka yaratıcı var mı?"[2]  "Haberiniz olsun, yaratmak da, emir de (yalnızca) O'nundur."[3]  "O, yaÅŸatan ve öldürendir."[4]  "İşte Allah; veli olan O'dur; ölü olanları da dirilten O'dur."[5]

 

Bu gibi ayetler örneÄŸin Hz. İsa b. Meryem'in yaratması ve hayat vermesiyle ilgili "İznimle çamurdan kuÅŸ biçiminde (bir ÅŸey) oluÅŸturuyordun da (yine) iznimle ona üfürdüğünde bir kuÅŸ oluveriyordu. DoÄŸuÅŸtan kör olanı, alacalıyı iznimle iyileÅŸtiriyordun, (yine) benim iznimle ölüleri (hayata) döndürüyordun."[6] ve "Ben size çamurdan kuÅŸ biçiminde bir ÅŸey oluÅŸturur, içine üfürürüm, o da hemencecik Allah'ın izniyle kuÅŸ oluverir. Ve Allah'ın izniyle doÄŸuÅŸtan kör olanı, alaca hastalığına tutulanı iyileÅŸtirir ve ölüyü diriltirim."[7] ayetleriyle çeliÅŸmez. Zira yüce Allah yarattığı zaman kendisinden gücü olmayan üretim makinesi gibi deÄŸildir; aksine O'nun kutlu zatı böyle bir durumdan uzaktır. Yaratıcılık gücünü baÅŸkasına bırakamayan insan gibi de deÄŸildir; insan olsun, hayvan olsun, erkek ve diÅŸinin birleÅŸmesiyle olsun veya Hz. Adem'in yaratılışı gibi olsun, O, diÄŸerlerine hayat verme gücüne sahiptir. Yine İsa b. Meryem'e yaratma gücü vermesiyle o da O'nun emri ve izniyle yaratabilir. Bütün bu alanlarda asıl yaratıcı Allah Tebâreke ve Telâ'dır.

 

Dirilme de böyledir. Çünkü yüce Allah ölüyü kıyamet günü yeniden diriltme gücüne sahip olduğu gibi Peygamberi İsa b. Meryem'e de diriltme gücü verebilir ve İsa b. Meryem de O'nun emri ve izniyle ölüyü diriltebilir. Yine ölünün dirilerek katilini tanıtması için diriltme gücünü İsrail Oğulları'nın kızıl ineğinin etinin bir parçasını ölüye sürmelerinde de var edebilir.

 

İsa b. Meryem kuş yapıp ona üflerken, ölüyü diriltirken, yaratması ve hayat vermesi Allah'ın iznine bağlıydı ve Hz. İsa bu alanda Allah'ın ortağı değildi. Çünkü Allah'tan başka hiç kimse ve hiçbir şey, hiçbir şeyi yaratmamış, diriltmemiştir. Hz. İsa'nın (a.s) yaratması ve ölüyü diriltmesi Allah'ın emri, izni ve iradesiyle gerçekleşmiştir.

 
 

 

[1]- En'âm: 102

 

[2]- Fâtır: 3

 

[3]- A'râf: 54

 

[4]- Müminûn: 80

 

[5]- Şûrâ: 9

 

[6]- Mâide: 110

 

[7]- Âl-i İmrân: 49

 

Total Visit: 1
Total Rank:
Total Rankers:
Total Comments:

Oy vermek için yetkiniz yok. Lütfen giriş yapınız.